kdenlive nvenc profili tanimliyoruz

Video render işlemlerini hızlandırması için kdenlive‘a bir nvenc GPU render profili tanımladım. Bu tanımı oluşturmak, sadeleştirmek ve test etmek oldukça zor oldu. ffmpeg, kdenlive ve nvenc üçünün de kullandığı parametreler benzer olsada birbirlerinden farklılık gösteriyor. Bir de bunlara sürümler arası parametre farklılıkları eklenince, içinden çıkılmaz bir hal aldı ve çok fazla test yapmam gerekti. (daha&helliip;)


Stunnel ile BIND’a DNS-over-TLS özelliği kazandırıyoruz

dns-over-tls
Geçtiğimiz yıl servis sağlayıcılar, DNS servislerinin DNS-over-TLS desteklemeye başladığını duyurdu. Bu yeni özellik DNS-over-HTTPS API‘den farklı. BIND‘in doğrudan DNS-over-TLS desteği bulunmadığından, kullandığım BIND DNS Caching sunucuya STUNNEL yardımıyla DNS-over-TLS yeteneği kazandırdım. (daha&helliip;)


Bilgisayarda Hi-Res Ses Kullanımı

Kullandığım masaüstü bilgisayarın ana kartında (GA-Z68MA-D2H-B3) tümleşik çalışan ses kartının (RealTek ALC889), High-Resolution (24bit/192kHz) ses yeteneği olduğunu bugün farkettim. Anakartın dokümanlarında HD audio yeteneği olduğu yazıyordu fakat bu seviyede bir ses kartını anakart üzerinde sunacaklarını düşünmemiştim. Ayrıca dokümanda DAC (Digital-to-Analog Converter) yetenekleri yazmıyordu. Sonrasında şu metni okudum “GIGABYTE strongly believes that in 2011, HD audio playback is a standard specification”. E hal böyle olunca Ubuntu ve Windows‘da stüdyo kalitesinde HD sesin nasıl ayarlanacağını anlatan bir blog yazısı ile sevincimi taçlandırmaya karar verdim. Bu yeteneklerin varsayılan olarak açık gelmediğini belirtmek gerekiyor. HD sesin farkını anlamak için 24bit/192kHz‘lik kaydedilmiş FLAC gibi ses dosyalarına, kaliteli bir ses sistemine, çevresel gürültüyü önlemek için kaliteli bir kabloya ihtiyacımız var, ve ground-loop probleminin çözülmesi gerekiyor, ben kullanmakta olduğum YAMAHA HS80M ile ses kalitesindeki farkın keyfini sürmeye başladım. (daha&helliip;)


PowerShell parola dosyası ile vcenter’a nasıl bağlantı kurulur?

PowerCLIVMware Vcenter bağlantısı kuran zamanlanmış PS betikleri (scheduled PowerShell task), doğrudan hesap bilgilerinin koda eklenmesi, zamanlanmış göreve doğrudan tanımlanan hesap yada parola dosyası (credential file) kullanarak sağlanabiliyor.

Güvenlik ve tam test edilebilirlik sağlamasından dolayı parola dosyasının kullanımı daha uygun bir yöntemdir. Şimdi bu dosyayı nasıl oluşturabileceğimizi ve kullanacağımızı inceleyelim. Parola dosyasındaki bilgiler kriptolu tutulur. (daha&helliip;)


SYSLOG için LOGROTATE ayar tanımı hazırlayalım

logrotate2Logrotate ayar tanımlarını buraya koyayım, lazım oldukça hem ben, hem de camia kullanır. Özellikle postrotate satırı heryerde bulunmuyor, logrotate çalıştıktan sonra syslog servisini kendine getiriyor (SIGHUP sinyali ile process kendini yeniliyor) ve yeni yaratılan log dosyalarından devam etmesini sağlıyor.  (daha&helliip;)


Easy-RSA 3 ile kişisel sertifika otoritemizi (CA) kuruyoruz

CAEasy-RSA3, Linux komut satırından çalışan, PKI CA (kök sertifika otoritesi) oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlayan bir araç. OpenVPN ile birlikte dağıtıldığından, tanınan bir araç. OpenSSL komut satırı aracının üzerine yazılmış betiklerden oluşmakta. Başlıca özellikleri;

– Kök sertifika oluşturma ve imzalama
– Sertifika istek ve imzalama (request and sign)
– Alt kök sertifika yönetimi ( sub-CAs )
– Sertifika iptal listesi oluşturma ( CRL )

Saydığımız bu özelliklerin kullanım örnekleri aşağıdaki gibi; (daha&helliip;)


NFS sunucu portları nasıl sabitlenir?

NFS diğer teknolojilere göre ek yükü az, verimli ve hızlı bir dosya paylaşım protokolü. Fakat bilinen güvenlik açıklarından dolayı güvenlik duvarı arkasında çalıştırılması gerekiyor. Ek tanım yapılmadığında sabit 2, değişken 7 port kullanıyor. Firewall kuralı yazılabilmesi için bu portları sabitleyip iptables kuralını yazalım; (daha&helliip;)


2TB’den büyük GPT disk bölümleri nasıl oluşturulur?

32bit‘lik MBR (master boot record) tablolarının sınırı olan 2TB seviyesinin aşılmasıyla 64bit derinliğinde adresleme yeteneğine sahip GPT (GUID Partition Table) disk bölüm tabloları kullanılmaya başlandı.

Linux komut satırında PARTED adlı araç kullanılarak GPT disk bölümleri oluşturulabiliyor. Bu bölümler “FDISK -l” ile görüntülendiğinde, tam uyumlu cevap almak maalesef mümkün değil.  (daha&helliip;)


Şifreli e-posta neden yaygınlaşmıyor?

encrypted-emailSayısal iletişimde e-posta önemli servislerden birisi. Şifreleme kullanılmadan yapılan e-posta trafiği, olası kritik verinin açık ve erişilebilir olarak İnternet ortamından geçmesi anlamına geliyor.

Günümüzde e-posta şifreleme yöntemleri karmaşık yapıya sahip ve tek taraflı e-posta şifreleme yöntemi bulunmuyor. Sayısal kimlik tabanlı şifreleme (IBE – Identity Based Encryption) günümüzde ideale en yakın çözümlerden. IBE’de şifreleme, e-postayı yazan ve okuyan taraflara en yakın seviyede başlatılır ve bitirilir. Yasal düzenlemeler ile nitelikli sayısal kimliklere, veri bütünlüğünü kanıtlama, kimlik doğrulama ve inkar edilemezlik özellikleri kazandırılmıştır. (daha&helliip;)


Fotoğraflarımıza Geotag Ekliyoruz (ExifTool)

geotagTek seferde fotoğraflarımıza GeoTag (konum etiketi) ekliyoruz. ExifTool, GeoTag işlemlerinde kullanabileceğiniz güçlü bir komut satırı uygulaması. Paket yöneticimizle ExifTool‘u yükledikten sonra, fotoğraflarımıza ekleyeceğimiz konum etiketinin enlem ve boylam bilgisini DD (decimal degrees) olarak belirliyoruz. Aşağıdaki komut ile imaj dosyalarımıza koordinat bilgisini ekleyelim;

exiftool -GPSLatitudeRef=N -GPSLatitude=39.925716 -GPSLongitudeRef=E -GPSLongitude=32.838016  *.jpg

Windows işletim sistemlerinde de fotoğraflara ExifTool ile GeoTag eklemek mümkün. Çalıştırılabilir win32 dosyayı indirip aşağıdaki gibi isimlendirdikten sonra dosyalarınızı bu exe dosyası üzerine sürükleyip bırakmanız yeterli.

exiftool (-GPSLatitudeRef=N -GPSLatitude=39.925716 -GPSLongitudeRef=E -GPSLongitude=32.838016).exe