Şifreli e-posta neden yaygınlaşmıyor?

encrypted-emailSayısal iletişimde e-posta önemli servislerden birisi. Şifreleme kullanılmadan yapılan e-posta trafiği, olası kritik verinin açık ve erişilebilir olarak İnternet ortamından geçmesi anlamına geliyor.

Günümüzde e-posta şifreleme yöntemleri karmaşık yapıya sahip ve tek taraflı e-posta şifreleme yöntemi bulunmuyor. Sayısal kimlik tabanlı şifreleme (IBE – Identity Based Encryption) günümüzde ideale en yakın çözümlerden. IBE’de şifreleme, e-postayı yazan ve okuyan taraflara en yakın seviyede başlatılır ve bitirilir. Yasal düzenlemeler ile nitelikli sayısal kimliklere, veri bütünlüğünü kanıtlama, kimlik doğrulama ve inkar edilemezlik özellikleri kazandırılmıştır.

E-posta şifreleme yöntemlerinin tamamı PKI (public key infrastructure) altyapısına dayanmaktadır. Tam bir PKI uygulaması, dijital sertifikaların dağıtılması ve yönetilmesini gerektirir. PKI masraflı ve bilgi birikimi gerektiren bir uygulamadır. PKI altyapısı kullanılarak yapılan e-posta şifrelemede açık anahtarların (public key) güvenli şekilde dağıtılması yapının problemlerindendir. Şifreli e-posta gönderilmek istendiğinde, karşı tarafın açık anahtarının güvenli şekilde önceden temin edilmiş olması gerekliliği, yapının en zayıf noktasıdır. Sayısal kimlik tabanlı e-posta şifreleme bu nedenlerden dolayı yaygınlaşamamaktadır.

Uygulanabilirliği yüksek ve son kullanıcı bilinci gerektirmeyen şifreleme alternatifi, e-posta sunucuları arasında TLS kullanılmasına dayanır. Fakat RFC 2487e göre, İnternet’e açık sunucular sadece TLS bağlantıları kabul edilecek şekilde ayarlanmamalıdır.

DNSSEC’in kullanım alanlarından birisi de güvenli açık anahtar dağıtımı olacak. DNSSEC ile ilgili yazım ilginizi çekebilir, http://ozcan.com/blog/dnssec-nedir/ .

Hamdi ÖZCAN – ozcan.com



Bir yanıt yazın

(gerekli)