Avidemux ile görüntülerimizi düzenleyelim

HD kayıt yapan kameraların hayatımıza girmesiyle birlikte çektiğimiz videolar hatırı sayılır disk alanı kaplamaya başladı. Bu verilerimizi yedeklerken ve arşivlerken sıkıntılı saatler geçirenlerimiz yalnız değildirler.

Bu sorunla mücadele etmenin en gerçekçi yolu; kameradan görüntülerin alınır alınmaz gereksiz kısımlarının silinerek arşivlenmesi.

Özgür ve çok platformlu görüntü düzenleme yazılımı AVIDEMUX, pratik ve güçlü bir araç. Yaygın kullanımda olan pek çok dosya ve görüntü/ses biçimini yerleşik olarak destekliyor. Bu biçimler arasında dönüştürme ve düzenleme işlemleri oldukça pratik.

Uzman seviyedeki pek çok yazılımda bulunmayan ve AVIDEMUX’un bizlere sunduğu özellik; yeniden biçimlendirmeye gerek duymadan düzenleyebilme yeteneği (without re-encoding). Bu sayede görüntü kalitesinden kayıp vermeden düzenleme gerçekleştirilebiliyor.

Yeniden biçimlendirmeye  gerek duymadan bir görüntü dosyası nasıl kırpılır inceleyelim;

Yeniden biçimlendirmeye gerek duymadan kırma yapabilmek için görüntünün anahtar karelerinden (keyframe, I-Frame) bölünmesi gerekiyor. I-Frame kareleri bulmak için üst/alt yön tuşlarını kullanabilirsiniz.

Görüntünüzden çıkartmak istediğiniz bölümleri A/B işaretçileri ile başını sonu işaretledikten sonra Edit>Delete seçenekleriyle görüntüden çıkartabilirsiniz. Eğer A/B işaretçileri I-Frame ler üzerinde ise, Video output: Copy – Audio Output: Copy seçenekleri seçilerek dosyanız yeniden biçimlendirmeye girmeden kaydedilebilir.

İki görüntü dosyasını birleştirmek için File>Append seçeneğini kullanabilirsiniz.

Kullanımlarımda Avidemux pek çok kez hata mesajı vererek kapandı. Birlikte bir süre geçirdikten sonra huyunu suyunu öğreniyorsunuz ve sizin için güçlü bir araç haline geliyor.

http://fixounet.free.fr/avidemux/



Comments

Leave a Reply

(required)