Photoshop CS2 ile güncel RAW dosya türlerinin kullanımı

Ücretsiz Photoshop sürümü olan CS2 üzerinde güncel RAW dosyalarının nasıl kullanılabileceğini inceliyoruz.

Duymayanlar için, Photoshop CS2’nin ücretsiz olarak dağıtıldığını hatırlatalım. Kısa bir kayıt işlemi sonrasında alınan Adobe hesabı ile www.adobe.com/…/?e=cs2_downloads adresinden ücretsiz Photoshop CS2 dahil eski sürüm uygulamalar indirilebiliyor.

Photoshop CS2 2005 yılında piyasaya sürülmüştü, haliyle epey yaşlandı fakat halen daha ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayacak yetenekte.

Fotoğraf makinelerinin oluşturduğu dosya türleri genellikle standarttır. Fakat ileri seviye cihazlarda kullanılan RAW dosya türü üreticiden üreticiye farklılık göstermekte. Hatta yıllar içinde kendi RAW dosya türlerini yenilemekteler. Hal böyle olunca bizim olgun CS2 yeni fotoğraf makineleri ile üretilen RAW dosyalarını açamıyor. Şimdi bu engeli nasıl aşabileceğimizi adım adım inceleyelim;

1- Photoshop CS2 için yayımlanan son sürüm RAW araçlarını Adobe DNG Converter and Camera Raw 3.7 update tıklayarak indirin,
2- DNG Converter’in son sürümünü Adobe DNG Converter 8.2 ‘a tıklayarak indirin,
3- Camera Raw 3.7’yi plug-in olarak PhotoshopCS2’ye ekleyin ve DNG Converter8.2’yi sisteminize kurun. DNG Converter’in eski sürümü kurulum gerektirmiyor.
4- Bu aşamadan sonra gıcır fotoğraf makinenizden aldığınız RAW fotoğraf dosyasını önce DNG Converter 8.2 ile DNG dosya türüne çevirin, sonra eski sürüm DNG converter kullanarak bu dosyayı eski sürüm DNG dosya türüne dönüştürün.
5- Adımları sorunsuz olarak tamamladıysanız iki dönüşümden sonra elde ettiğiniz ve kayıpsız dönüştürülen DNG dosyasını PhotoshopCS2 açacaktır.

RAW fotoğraf dosya türleri en.wikipedia.org/..format‘den incelenebilir. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde yorum yazarak yardım istemekten çekinmeyin.



Comments

  1. Hocam ben bu camera rawi indirdim plugin olarak atmaya calısıyorum tam olarak anlamadım nereye atıcam hangı dosyanın ıcıne(birde uye degilim adobeye birsey olurmu)

  2. Canberk Merhaba, Camera Raw.8bi dosyasını
    C:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
    klasörüne kopyalaman gerekiyor. Adobe’a üye olmana gerek yok.

Leave a Reply

(required)